• Toiminta

Toimintakertomus 2007

Riihimäen Erätyttöjen ja Riihimäen Eräpoikien Tuki r.y.  – ”REETU”

Perustaminen

Lippukuntien erillisten vanhempainyhdistysten toiminnan hiipuessa heräsi ajatus lippukuntien yhteisen tukiyhdistyksen perustamisesta. Partiojohtajat joutuivat huolehtimaan peruspartiotoiminnan lisäksi sekä varainhankinnasta että omaisuuden kunnossapidosta. Tämän työ- ja vastuutaakan helpottamiseksi päätettiin helmikuun 2007 lopussa perustaa Riihimäen Erätyttöjen ja Riihimäen Eräpoikien Tuki ry. Toimeenpanevaan työryhmään kuuluivat lippukuntien johtajat Päivi Viilomaa ja Virpi Toivanen, Timo Sinivuori, Ari Savulahti ja Leena Kurki. Työryhmä hoiti yhdistyksen rekisteröintiin liittyvät tehtävät, valmisteli vuosikokousasiat ja kutsui koolle ensimmäisen vuosikokouksen. Yhdistys on merkitty yhdistysrekisteriin 3.4.2007.

Huhtikuun 15. päivä 2007 Partiotalossa pidettiin uuden yhdistyksen ensimmäinen vuosikokous. Läsnä olivat Olli Lohilahti, Seppo Nokkala, Maija Kojo, Mari Lähteinen, Virpi Toivanen, Tanja Tiikkaja, Ari Savulahti ja Timo Sinivuori (kuva).

Yhdistyksen tavoitteena on tukea eri tavoin Riihimäen Erätyttöjen ja Eräpoikien toimintaa. Lippukuntien toiminnan tukeminen on talkootoimintaa Partiotalolla ja Malvan Eräleirillä kunnostuksen, rakentamisen ja siivoustempausten merkeissä. Toimimme myös ”johtajareservinä” erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa sekä tarvittaessa asiantuntija-apuna partiojohtajille. Yksi tärkeä yhdistyksemme tehtävä on pitää yhteyttä nykyisiin ja entisiin eräpoikiin ja erätyttöihin.

Hallitus järjestäytyi siten, että puheenjohtaja toimii Timo Sinivuori, varapuheenjohtajana Ari Savulahti, taloudenhoitajana Tanja Tiikkaja, talkoovastaavana Olli Lohilahti ja sihteerinä Maija Kojo. Hallitukseen kuuluvat lisäksi molempien lippukuntien johtajat; Päivi Viilomaa Erätytöistä ja Virpi Toivanen Eräpojista.

Tukiyhdistyksen jäsenmäärä kasvoi huikeasti vuoden 2007 aikana. Perustamiskokouksessa jäseniksi hyväksyttiin kolmetoista henkilöä ja vuoden lopussa jäsenmaksunsa maksaneita jäseniä oli jo 34.

Toiminta

Hallitus kokoontui vuoden 2007 aikana neljä kertaa.

Uuden yhdistyksen ensimmäisen toimintasuunnitelman kiireellisintä työmaata ei ollut vaikea päättää, sillä vuonna 1978 valmistunut ja partiolaisiamme miellyttävästi palvellut Eräleirin sauna Lopella Iso-Malvajärven rannalla paloi aprillipäivänä.

Partiotalon (Kalevankatu 8) aidan korjaamiseen haettiin Riihimäen kaupungilta talkooavustusta keväällä 2007. Avustusta ei saatu, mutta sen sijaan saimme keväällä 2008 kaupungin tekniseltä virastolta pikaisen määräyksen korjata aita. Uuden aidan rakentamiseen ryhtynemme vasta, kun Malvan Eräleirin saunaprojekti saadaan vesikattovaiheeseen. Myös Partiotalon vesikatto kaipaa korjausta. Näihin kaupunkikuvankin kannalta tärkeisiin korjauskohteisiin on anottu tukea, mutta toistaiseksi taloudellista tukea ei ole vielä saatu.
Lippukuntien 90 – vuotisjuhlan yhteydessä 28.4. Pohjolanrinteen koululla kerrottiin uudesta tukiyhdistyksestä ja toivotettiin kaikki partiolaisten vanhemmat, varttuneet entiset ja nykyiset erä- tytöt ja – pojat sekä muut lippukuntiemme ystävät tervetulleiksi joko varsinaisiksi tai tukijäseniksi. Juhlissa kartutettiin tukiyhdistyksen taloutta vapaaehtoisella kahvikassalla.
Yhdistykselle avattiin oma pankkitili Sampo – pankkiin. Oma nettisivu on osoittautunut hyödylliseksi välineeksi yhteydenpidossa jäsenistöön, josta iso osa asuu kaukana Riihimäen ulkopuolella.

Talkoita pidettiin ahkerasti. 17.- 19. kesäkuuta Eräleirille rakennettiin leirikeittiön yhteyteen uusi varastorakennus. Palaneen saunan paikalle pystytettiin väliaikainen telttasauna heinäkuun lopussa. Molemmat rakennukset ovat olleet korvaamattoman tärkeitä ja toimivia lippukuntien retki- ja leirikäytössä.

Eräs 07 – juhlaleirillä 28.7. – 5.8.2007 Malvan Eräleirillä olimme mukana ohjaustehtävissä ja vierailupäivän 3.8. juhlailtanuotion ohjelmanumeroissa. Vierailupäivänä leirillä pidettiin myös sauna-pika-arpajaiset.
Töpinä – talkoot järjestettiin 15. syyskuuta. Silloin siivottiin kämppä perusteellisesti, rakennettiin ovet puuvarastoihin ja tehtiin polttopuita. Kämpän matot tuotiin kaupunkiin pestäviksi.

Saunaprojekti käynnistyi toimintavuoden lopussa, kun tulevan saunan piirustukset valmistuivat ja vaadittaviin lupiin tarvittavat paperit saatiin kuntoon. Viattomien lasten päivänä 28. joulukuuta Eräleirialueella paikannettiin jo olemassa olevat rakennukset kartalle, tarkistettiin rajapyykkien paikat ja piirrettiin karttaan suunnitellun saunan paikka. Reetulaiset saivat asiantuntija-apua; kaadettavia puita olivat valitsemassa Metsäkeskuksen johtaja Antti Koskimäki ja hirsirakentaja Timo Vaalimaa ja asemapiirustusta varten mittauksia oli tekemässä Jarmo Kapanen Riihimäen Suunnistajista. Saunan on suunniteltu olevan vesikattovaiheessa syyskuussa 2008 ja käyttövalmis kesäkuussa 2009.

Muuta

Veimme kukkatervehdyksen Erätyttöjen pitkäaikaisimman lippukunnanjohtajan Hilkka ”Töpinä” ”Hilu” Luoman haudalle Hämeenlinnaan Vanajan hautuumaalle 7. lokakuuta. Haudalla vierailivat muistelemassa menneitä partiopolkuja kolmen sukupolven Erätytöt Anneli ”Nitsu” Lehtonen, Maija Kojo ja Katri Ylä-Soininmäki.

Perinteitä noudattaen viisi reetulaista; Olli, Ima, Hapa, Pekka ja Maija sekä nelijalkainen ystävämme Nasti kävelivät Malvan Eräleirille 7.-8.12. Aikaa yölliseen vaellukseen kului yhdeksän tuntia. Säiden haltija helli kulkijoita sateella, joka aamuyöllä laskeutui raskaan räntäisenä.

Toiminta numeroina

Jäsenmaksunsa maksaneita jäseniä 31.12.2007 oli 34.

Jäsenmaksut: varsinainen jäsen 30 euroa ja kannatusjäsen 60 euroa

Kokoukset: perustamista valmistelava kokous, vuosikokous 15.4., hallituksen järjestäytymiskokous 15.4., muut hallituksen kokoukset 3.6., 19.8. ja 16.12.
Talkootunteja (talkoopäivien määrä, henkilömäärä x 8 tuntia)
7 talkoopäivää, yhteensä 26 henkilöä x 8 h = 208 h