• Toiminta

Toimintakertomus 2008

Riihimäen Erätyttöjen ja Riihimäen Eräpoikien Tuki r.y. – ”REETU”

Tukiyhdistyksen toiminta on talkootoimintaa lippukuntien hyväksi. Työskentelemme Partiotalolla ja Eräleirillä vanhaa kunnostaen ja uutta rakentaen. Toimimme myös apuna ohjaustehtävissä retkillä, leireillä ja muissa tapahtumissa. Tukiyhdistyksen jäsenistöllä on paljon erilaista asiantuntemusta ja taitoa, jota partiojohtajat voivat tarvittaessa hyödyntää. Yritämme parhaan mukaan säilyttää yhteyden entisten ja nykyisten aktiivierätyttöjen ja – eräpoikien välillä.

Vuosikokous

Yhdistyksen historian toinen vuosikokous pidettiin 6. huhtikuuta 2008. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Timo Sinivuori ja hallituksen muiksi jäseniksi Leena Kurki, Olli Lohilahti, Tanja Tiikkaja ja Maija Kojo sekä lippukuntien johtajat Päivi Viilomaa ja Virpi Toivanen. Jäsenmaksujen suuruudet päätettiin pitää ennallaan. Tilintarkastajiksi valittiin Kari Jyrkinen ja Seppo Nokkala.

Hallitus

Hallitus kokoontui Partiotalolla kuusi kertaa vuoden 2008 aikana; 30.3., 21.5., 10.8., 7.9., 5.10. ja 30.11. Varapuheenjohtajana toimi Leena, talkoovastaavana Olli, taloudenhoitajana Tanja, sihteerinä Maija ja lippukunnan johtajat muina hallituksen jäseninä.

Toiminta

Saunan rakentaminen oli toimintavuoden voimainponnistus! Rakennusprojekti käynnistyi jo vuoden 2007 lopussa, kun ensimmäinen talkoojoukko kävi paikan päällä mittaamassa tulevan saunan paikan ja valitsemassa rakentamiseen tarvittavat männyt. Alkuvuosi 2008 odoteltiin kunnon talvea, jotta puiden kaataminen ja kuljettaminen rakennuspaikalle pystyttiin tekemään jäisen maan aikaan lunta ja järven jäätä hyödyntäen.

Talkoita pidettiin niin paljon, että suunniteltu kirjanpito talkoopäivistä ja -väestä ei onnistunut! Muutaman kerran Eräleirillä ahkeroitiin lähes parinkymmenen talkoolaisen voimin. Talkoiden lisäksi pieni tehtäväänsä tiiviisti sitoutunut rakentajien ydinjoukko työskenteli kymmeniä työpäiviä niin, että rakentamiselle asetetut aikataulutavoitteet saavutettiin kepeästi.

Talkooväkeä tuli ja meni. Luontevasti kukin tarttui töihin, jopa niin, ettei kukaan tullut kysyneeksi, että kuka olet. Tästä todisteena suorahko lainaus talkoovastaava Ollin kirjanpidosta: ”Saunan rakentamiseen osallistuivat ainakin Timo Vaalimaa, Jarmo Kapanen, Antti Koskimäki, Kari Jyrkinen, Seppo Nokkala, Reijo Hakala, Esko Kiuru, ”Mano” + vaimo, Ossi ja Nina Kenttä, Jari Esselström, Jari Nummenpää, Jari Ketopelto, Pekka Hämäläinen, Timo Hämäläinen, Jorma Tonteri, Maija Kojo, Pekka Ylä-Soininmäki, Esa Heimo, Jyrki Ojaniemi, Pekka Aalto, Timo Sinivuori, Jari ja Heli Viremo, Ninni Mikkonen ja Östis, kolme isää puunkaadossa, yksi isä suojaamassa hirsirunkoa (Onko saanut korvauksen hankkimistaan aineista?), yksi isä naulaamassa maanrajassa palkkikenkiä, kolme erätyttöä naputtelemassa villoja. Ja olenhan siellä ollut minäkin.” Lisäksi kaiken ikäisiä lippukuntien jäseniä osallistui tavaroiden kuljetukseen ja alueen siivoamiseen retkien ja leirien aikana.

Maalis- ja huhtikuussa kaadettiin rakennuspuut, kuljetettiin ne rakennuspaikalle, kuorittiin ja jätettiin kuivumaan. Oksat siivottiin maastosta niin, että kulkureitit jäivät avoimiksi. Polttopuuta kuljetettiin ja pilkottiin keittiölle, saunalle ja kämpälle. Kesän kynnyksellä saatiin vihdoin rakennuslupa ja päästiin valamaan perustukset. Hirsirakentaminen tehtiin sateisten kesä- ja heinäkuiden aikana Timo Vaalimaan opastuksella niin, että hänen apunaan oli koko ajan 1 – 3 miestä. Elokuussa hirsirunko oli jo pystyssä, tulisijojen ja väliseinien pohja valettu, kattorakenteet tehty, aluskate asennettu ja räystäslautoja valtattu valmiiksi kymmeniä metrejä. Peltikattotalkoot pidettiin syyskuun lopussa. Lokakuussa rakennus sai tulisijat, saunakamari lautalattian, ovet ja ikkunat ja lukot oviin sekä saostuskaivon montun. Loppuvuoden aikana, pakkasten jo purressa, tehtiin töitä niin, että seuraavalle vuodelle jäi vain portaiden ja rantapolun rakentaminen, saunan ja eteisen lattian teko, imeytyskaivon teko ynnä listoitustyötä sekä pintakäsittely.

Saunan rakentajat selvisivät lähes vammoitta; pieniä pintanaarmuja ja mustelmia toki ansaittiin.

Perinteisesti itsenäisyyspäivää edeltävänä yönä 12 reetulaista tai muuten samanmielistä ystävää käveli Partiotalolta Eräleirille uuden saunan takkatulta ihastelemaan. Sää oli mitä parhain; pikkupakkanen ja vähän valaisevaa lunta maassa.

Reetulaisia osallistui ohjaustehtäviin sekä Uudenmaan partiopiirin Kohina–leirillä Hankoniemellä että Eräpoikien Kuhina-leirillä Eräleirillä heinäkuun lopussa.

Muuta

Partiotalon pihaan saatiin lahjoituksena uusi aita. Kustannuksista ja rakentamisesta vastasi Lions Club Riihimäki /Kara.

Partiotalon yläkerrassa yli 30 vuotta asunut ja talonmiehen töitä hoitanut Maija Panhelainen muutti syyskuun alussa pois. Lehtien haravointi, lumityöt ja muut pihatyöt hoidettiin sen jälkeen partiolaisten toimesta kokousten lomassa. Pihamaata tasoitettiin hiekkakuorman verran portaiden edustalta.
Uutena varainhankintamuotona kokeilimme onnistuneesti WC- ja talouspapereiden myyntiä.

Jäsenmaksunsa maksaneita jäseniä yhdistyksessä oli vuoden 2008 lopussa 28, mutta toimintaan osallistuneita aikuisia paljon enemmän.