• Toiminta

Toimintakertomus 2009

Riihimäen Erätyttöjen ja Riihimäen Eräpoikien Tuki r.y. – ”REETU”

Tukiyhdistyksen tehtävä on talkootoimintaa lippukuntien hyväksi. Työskentelemme Partiotalolla ja Eräleirillä vanhaa kunnostaen ja uutta rakentaen. Toimimme myös apuna ohjaustehtävissä retkillä, leireillä ja muissa tapahtumissa. Tukiyhdistyksen jäsenillä on monipuolista asiantuntemusta ja taitoa, jota partiojohtajat voivat tarvittaessa hyödyntää. Yritämme parhaan mukaan säilyttää yhteyden entisten ja nykyisten aktiivierätyttöjen ja – poikien välillä.

Vuosikokous

Yhdistyksen historian kolmas vuosikokous pidettiin sunnuntaina 1. maaliskuuta 2009 kymmenen jäsenen läsnä ollessa.Tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Timo ”Timppa” Sinivuori. Hallituksen muiksi jäseniksi valittiin uutena Satu – Lotta ”Viano” Peltola ja vanhoina jatkavat Tanja ”Tapsu” Tiikkaja, Olli Lohilahti ja Maija Kojo sekä lippukuntien johtajat Iina ”Iksu” Mäki – Ullakko ja Virpi Toivanen. Jäsenmaksun suuruutta päätettiin nostaa. Varsinaisen jäsenen maksu on 40 € ja kannatusjäsenen 70 €. Tilintarkastajiksi valittiin Kari Jyrkinen ja Seppo Nokkala ja heidän varalleen Mari Lähteinen ja Päivi Sinivuori.

Hallitus

Tukiyhdistyksen hallitus kokoontui Partiotalolla kuusi kertaa toimintavuoden 2009 aikana (1.2., 10.3., 26.4., 3.6., 16.8. ja 13.9). Puheenjohtajana toimi Timppa, varapuheenjohtajana Viano, taloudenhoitajana Tapsu, talkoovastaavana Olli ja sihteerinä Maija sekä muina jäseninä lippukunnanjohtajat. Hallituksen kokoukset ovat avoimia tilaisuuksia ja usein mukana oli muitakin jäseniä.

TOIMINTA

Eräleiri

Toukokuun yhdeksäs päivä pidettiin Malvan Eräleirillä talkoot, joissa siivottiin kämppä perusteellisesti, kerättiin maastosta loput polttopuuksi kelpaavat oksat ja latvat ja villoitettiin saunaa sisältä ja ulkoa päin. Talkoissa ahkeroi sekä partiolaisten vanhempia, reetulaisia että partiolaisia.

Toimintavuoden merkittävin saavutus oli Malvan Eräleirin saunan valmistuminen. Kevään ja alkukesän aikana tehtiin Ollin johdolla useaan otteeseen pienellä porukan talkootyötä. Saunan ja eteisen lattia valettiin, tehtiin viemäröinti ja imeytyskaivo, listoitustyöt, pintakäsittely ja rakennettiin portaat sekä laituripolku. Ensimmäiset löylyt lyötiin heinäkuun ensimmäisen päivän iltana auringon jo laskiessa. Ensimmäiset saunojat valmiissa saunassa olivat eräpojat Heikki Lohilahti ja Konsta Ylä-Soininmäki ja erätyttö Katri Ylä–Soininmäki. Saunan lopputarkastus oli seuraavana päivänä.

Eräsaunan käyttöönottojuhlallisuudet pidettiin Erätyttöjen leirin vierailupäivän yhteydessä 25. heinäkuuta. Väkeä oli paikalla runsaasti. Kari Jyrkinen kertoi Eräleirin historiaa, Eräsauna – kyltti paljastettiin saunapyyhkeen alta ja sauna otettiin käyttöön Karin ja Anneli ”Nitsu” Lehtosen vihtoessa ja vastoessa tarmokkaasti. Lippukuntien johtajisto palkitsi saunanrakentajia kunniamerkein, kuksin ja villasukin. Upea sauna oli loppuillan ahkerassa käytössä. Löylyt todettiin makoisiksi.

Leirialueen käyttökoulutus pidettiin 15. elokuuta. Kouluttajina toimi kuusi reetulaista ja koulutettavina kymmenen Eräleiriä käyttävien ryhmien 15 – 18 – vuotiasta johtajaa. Koulutuksessa opittiin käytännön harjoituksin käyttämään oikeaoppisesti kaasukeittimiä ja – valaisimia, kohtaamaan alueelle ”eksyneet” kulkijat asiallisen jämäkästi, perehdyttiin jätehuoltoon ja – lajitteluun, polttopuiden tekoon ja tulisijojen käyttöön. Vastaava koulutuspäivä päätettiin jatkossa järjestää joka toinen vuosi.

Syyyskuun 19. päivä talkoissa asennettiin Pekka Hämäläisen opastuksella Eräsaunaan NAPS – aurinkosähkölaitteisto, jonka avulla saatiin tarvittava valaistus ja matkapuhelimien latauspiste.

Olli Lohilahti ja Pekka Ylä-Soininmäki veistivät saunan rakentamisesta yli jääneistä hirsistä laavun, joka pystytettiin vanhalle talvileiripaikalle ennen pakkasten tuloa. Maija siveli laavun tummuvaksi rautavihtrillillä ja katolle naputeltiin huopakate, jonka päälle on tarkoitus kasvattaa turvekatto.

Eräleiri sai virallisen osoitteen, joka on Partiopolku 103, 12750 Pilpala. Osoitenumerot kiinnitettiin parkkipaikalle polun alkuun Eräleiri – kyltin yhteyteen ja uuden saunan seinään. Eräleiri – kyltit pystytettiin tontin rajoille polkujen varteen.

Partiotalo

Keväällä siistittiin pihaa. Partiotalon ja kaupungin omistaman naapuritontin välinen vanha unkarinsyreeniaita uudistettiin leikkaamalla se aivan alas. Reetulaiset hoitivat leikkaustyön, joka piti tehdä osittain moottorisahalla ja kaupungin puistotyöntekijät veivät oksat pois. Lehtien haravoimisesta syntyneet multakasat levitettiin nurmialuetta tasoittaen.

Seuraava suuri urakka on Partiotalon remontointi. Syksyllä tutkittiin tarkoin Partiotalon kuntoa ja tehtiin työlista korjausta vaativista kohteista. Listalla ovat mm., ikkunoiden kunnostus, piharakennuksen kunnostamien kalustovarastoksi ja siistiksi saunaksi, vesikattojen korjaus ja yläkerran perusteellinen remontointi. Talkootyötä ja avustusanomuksia tullaan jatkossa tekemään ahkerasti tämän meille niin tärkeän kokoontumispaikan ylläpitämiseksi käytännöllisenä ja kotoisena Erälippukuntien kokoontumispaikkana.

Muuta

Varojen hankintaa tehtiin WC- ja talouspaperin myynnillä tänäkin vuonna.

Päiväkävely Partiotalolta Malvan Eräleirille toteutettiin osittain uusia reittejä pitkin 3.10. Kävelyllä oli yhteensä 12 reippailijaa. Aikaa kului entiseen malliin noin yhdeksän tuntia. Sää oli syksyisen kuulas ja aurinkoinen; aamulla lähdettiin matkaan pikkupakkasessa ja iltapäivällä aurinko lämmitti mukavasti. Saunan löylyt ja raikas uimavesi palkitsivat kävelijät perillä.

Erätyttöjen ja Eräpoikien 100-vuotisjuhlavuosi lähestyy ja haaveena on historiikin toimittaminen. Kutsuimme nykyisiä ja entisiä partiolaisia tuomaan valokuviaan taltioitaviksi sähköiseen muotoon. Pidimme ensimmäiset vanhojen valokuvien skannaustalkoot 11.10. Totesimme, että yhdet talkoot eivät riitä, sillä arvokkaita kuvamuistoja on paljon.

Jäsenmaksunsa maksaneita tukiyhdistyksen jäseniä oli vuoden 2009 lopussa 29, mutta toimintaan osallistuneita aikuisia oli paljon enemmän.